Deprecated: Return type of Twig\Node\Node::count() should either be compatible with Countable::count(): int, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/prvaetap/public_html/libraries/gantry5/compat/vendor/twig/twig/src/Node/Node.php on line 213

Deprecated: Return type of Twig\Node\Node::getIterator() should either be compatible with IteratorAggregate::getIterator(): Traversable, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/prvaetap/public_html/libraries/gantry5/compat/vendor/twig/twig/src/Node/Node.php on line 221
Prva Etapa - Novosti na področju amaterskega kolesarstva v Italiji

Za vsa kolesarska tekmovanja v sosednji Italiji (cestne dirke, kronometri, gorske dirke, ciklokros, granfondo, mediofondo…) od 01.01.2014 volja nov pravilnik podpisan s strani vseh zvez, ki so povezane v skupno organizacijo Consulta Nazionale Ciclismo (CNC). Zveze, ki na teritoriju Italije niso članice tega združenja, s strani UCI in olimpijskega komiteja nimajo več dovoljenja za organizacijo kolesarskih tekmovanj. Članice CNC so praktično vse italijanske zveze, tudi vse tiste, pri katerih imajo izdane licence slovenski tekmovalci. Pravilnik je tako v celoti veljaven tudi za vse tuje kolesarje, ki tekmujejo za italijanske amaterske klube, pa tudi za vse, ki na območju Italije tekmujejo z licencami tujih zvez (npr. naše KZS).

Najpomembnejše spremembe so naslednje:

  1. Vsi kolesarji morajo imeti opravljen zdravniški pregled, ki ga lahko naredi le s strani države pooblaščen športni zdravnik (pri nas Center za medicino dela in športa), pri čemer je za izdajo tekmovalne licence poleg laboratorijskih izvidov in splošnega pregleda (vid, EKG, spirometrija…), obvezen tudi obremenitveni test. Zdravniško potrdilo mora biti izdano v italijanskem oz. angleškem jeziku in mora vsebovati vse prej navedene elemente. Zdravniška potrdila je klub dolžan hraniti v arhivu v obliki originala, za kar je disciplinsko in materialno odgovoren direktor kluba.
  2. Tekmovalne licence ne morejo dobiti kolesarji, ki so v zadnjih dveh letih imeli katero koli licenco kategorij Elite ali U23, ne glede na to v kateri kolesarski panogi ali disciplini. Ti kolesarji lahko dobijo le netekmovalno licenco »Cicloturista« in na tekmah lahko ob soglasju organizatorja sodelujejo le izven kategorije in jim je prepovedano vplivati na rezultat. Za kršitev so predpisane sankcije tako za kolesarja, kot tudi za ekipo.
  3. Za vse kolesarje velja, da morajo pred izdajo licence podpisati »Izjavo o etiki« http://www.consultanazionaleciclismo.it/cnc/Data/Sites/1/documenti/dichiarazioneetica.pdf , s katero izjavljajo naslednje:
  • Da niso bili pozitivni na nobeni doping kontroli opravljeni pod okriljem UCI, MOK (OKS) ali WADA ter se tovrstni kontroli nikoli niso izogibali ali jo zavrnili, ne glede na to ali je šlo za napovedano ali nenapovedano kontrolo.
  • Da pri njih niso bila ugotovljena nikakršna nihanja v biološkem potnem listu, ki niso bila v postopku ustrezno pojasnjena in potrjena kot normalne genetske ali fiziološke spremembe.
  • Da niso bili nikoli obravnavani zaradi posesti prepovedanih bioloških ali farmakoloških sredstev ali substanc, ki so podvržene dopinškim sankcijam, ne da bi zanje imeli ustrezno zdravstveno dokumentacijo in potrdilo za to pooblaščenega zdravnika.
  • Da niso bili nikoli kaznovani z več kot šest mesečno prepovedjo nastopanja kakor koli povezano z dopingom po sklepu za to pristojnega organa.
  • Da niso bili s strani pravosodnih organov nikoli v uradni preiskavi ali obravnavi zaradi dejanj povezanih s kršitvijo proti dopinških predpisov.

Kršitev zgoraj navedenih izjav ali navajanje neresničnih podatkov v izjavi je podvrženo takojšnji diskvalifikaciji in suspenzu, ter vsem ostalim disciplinskim ukrepom skladno s pravilniki UCI in posameznih zvez. Podpisane izjave vseh tekmovalcev je klub dolžan hraniti v arhivu v obliki originala. Za hrambo in v veliki meri tudi za pravilnost podatkov je disciplinsko in materialno odgovoren direktor kluba.

  1. Vse kolesarske dirke in ostala kolesarska tekmovanja so odprta za vse imetnike licenc, ne glede na to katera zveza jim je licenco izdala. Za tujce oz. imetnike licenc UCI izdanih v drugih državah, je tu sicer nekaj omejitev in sicer:
  • Kot tekmovalna je veljavna le »Master« licenca, licenca »Sportsmen« ali »Sportswoman« pa je izenačena z netekmovalno licenco »Cicloturista«, ki ne omogoča nastopa na tekmovalnih prireditvah.
  • Iz nabora slovenskih licenc je minimalni standard »Licenca mala+«, ki zagotavlja kritje odgovornosti proti tretjim osebam do višine 500.000 EUR. http://www.kolesarska-zveza.si/files/07_clanstvo/Obrazci/obrazci_licence/cenik-clanarin-in-licenc-2014.pdf Poleg te licence bo potrebno za vsak primer imeti s seboj tudi kopijo zavarovalne police iz katere bo to kritje razvidno.
  • Vsak kolesar bo moral izpolniti in podpisati v prejšnji alineji navedeno »Izjavo o etiki«, ter jo predati sodnikom ob prijavi. V primeru njene kršitve ali navedbe napačnih podatkov bodo sledili disciplinski ukrepi in sankcije skladno s pravilniki UCI in CNC. Kršitev bo s strani FCI predana v obravnavo tudi disciplinskim organom posamezne tuje zveze (v našem primeru KZS)..

Pravilnik, ki obravnava del teh sprememb je dosegljiv na naslovu: http://www.federciclismo.it/attivita/amatoriale/regolamenti/attuativeamatoriali14.pdf