Grafična predstavitev treh vzponov, ki so se letos prvič pojavili v koledarju PSLO.

Vzpon na Katarino, Vzpon na Golte in pa Lenarški kronometer. Prva dva sta najbrž malo bolj znana, vzpon, oz. kronometer, na Sv. Lenart pa mogoče malo manj.

Lepe dneve sem izkoristil za ogled vseh treh klancev.  Tako da je tukajle krajši opis vseh treh tras. Grafični prikaz sem naredil s pomočjo višin, ki jih je pokazal moj Garmin, tako da niso čisto identične z višinami, ki jih boste našli na kakšnih boljših zemljevidih.

Vsak vzpon ima dva grafični prikaza. Eden malo bolj vizualen, kjer se na hitro razbere kje so strmejši deli, in eden vzet iz WKO+, kjer se da razbrati strmejše dele iz grafa hitrosti in kadence.

Vzpon na Katarino bo potekal iz smeri Sore.  Začetnih nekaj kilometrov se cesta rahlo vzdiguje (približno 2%). Prve tri kilometre in pol je dokaj slaba cestna podlaga, tako da bo potrebno kar veliko pozornosti na to kaj počenjo kolesarji pred vami.

.

Pravi del vzpona se bo začel nekje pri 5.5 km, kjer se naklo giblje nekaj časa okoli 9%, malo popusti, in mu sledi približno 600 meterski odsek z naklonom kakih 13%. Če bo cilj čisto na vrhu Katarine nas za piko na i nas čaka na koncu še 500m strmine s povprečnim naklonom 14.5%.

Pretekla leta so se najboljši časi na tem vzponu gibali nekoliko pod 17 minut.

 

 

 

Vzpon na Golte je eden izmed kraljevskih vzponov po dolžini in težavnosti v Sloveniji, a ker do pred kratkim ni bil v celoti asfaltiran, mogoče ni bil ena izmed bolj popularnih destinacij kot so  recimo Vršič, Mangart, Krvavec…

Prvi del vzpona na Golte je dokaj razgiban s povprečnim naklonom okoli 7%. Na polovici trase se vzpon za slabe 2 km nekoliko izravna, potem pa postane stvar zanimiva. Štiri in pol kilometer s povprečnim naklonom 8.7% in za konec še kilometer mučenja v 13.3 % strmino z nekaj odseki, ko že resno razmišljaš o tem, če ne bi mogoče šlo hitreje peš ob kolesu.

Lanski čas zmagovalca je bil nekaj čez 45 minut.

 

 

 

Lenarški kronometer bo letos na sporedu sploh prvič. Na Stravi sem našel sicer že narejen odsek za kronometer, tako da bo to mogoče tudi trasa celega kronometra. Jaz se bom pa bolj osredotočil na del trase, ki gre v klanec.

Celotnega vzpona na Sv. Lenart je približno 4.5 km. V prvem delu, do vasi Sidraž, sta dva precej strma odseka. Krajši, 250 meterski in dvakrat daljši z naklonom približno 12%.  Iz vasi void 1.5 kilometerski odsek z naklonom 5.7% . Pri odcepu za Sv. Lenart se cesta spet nekoliko bolj vzdinge v dveh delih, ko damo to skozi, nas čaka še kakšnih 600 dokaj položnih metrov, kjer lahko naberemo dobr zalet za zadnjih nekaj strmejših metrov vzpona.

 

 

Predstavitev by

Uroš V.